Vijesti

СВЕТА ВАРВАРА – КРСНА СЛАВА И ДАН РУДАРА

Привредно друштво „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница свечано је 17. децембра обиљежило Дан рудара и рударску славу Свету Варвару.

Поводом крсне славе, игуман Методије из Српског православног манастира Пресвете Тројице у Сасама служио је литургију у Спомен-цркви Свете великомученице Варваре, која је подигнута у привредном кругу предузећа у знак сјећања и захвалности настрадалим рударима у рату и рударским несрећама у овом руднику.

Након литургије сломљен је славски колач.

Предсједник Управног одбора Јелена Петрић уручила је новчане награде за 11 најбољих рудара и радника.

Најбољи радници у 2023. години су:

 1. Милутиновић Жељко – Сектор Јама (смјена „А“),
 2. Вуковић Слађан – Сектор Јама (смјена „Б“),
 3. Миловановић Драгомир – Сектор Јама (смјена „Ц“),
 4. Тубић Иван – Сектор Јама (смјена „Д“),
 5. Милутиновић Радован – Сектор Јама (смјена „СПС“),
 6. Миловчевић Раденко – Сектор Флотација,
 7.  Перић Момир – Сектор Електро одржавање,
 8. Јовановић Иван – Сектор Машинско одржавање,
 9. Јевтић Нада – Сектор Општи послови,
 10.  Миловановић Драгана – Сектор Испитна лабораторија и
 11. Шошкић Владимир – Сектор Дирекција.

Технички директор „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница Раденко Миловановић рекао је да тренутно запошљавамо око 430 радника и да нам недостаје радне снаге за јамску експлоатацију, посебно квалификованих радника рударске струке, иако је конкурс за пријем тих радника стално отворен. Према његовим ријечима, и поред евидентног недостатка радне снаге, производни план за ову годину је 310.000 тона ровне руде и биће премашен за 10.000 тона руде.

Миловановић је оцијенио да је ова година била веома неповољна због пада цијене руде олова и цинка на свјетском тржишту, али и због прекида у набавци репроматеријала изазваних свјетском кризом. Истакао је да редовно исплаћујемо плате и доприносе и све законске обавезе, те да је у овој години исплаћено 11 милиона КМ разних пореза од којих се 1,7 милиона односи на концесиону накнаду, као и да смо и ове године наставили инвестициона улагања и да су за ту намјену уложена четири милиона КМ.

Предсједник Синдикалне организације у нашем колективу Недељко Шикуљак потврдио је да се редовно и без закашњења исплаћују плате запосленима и да је Синдикат потписао колективни уговор са пословодством фирме који се у потпуности поштује у свим његовим сегментима. Рекао је да су плате у овој фирми знатно веће од плата у окружењу и да се стално улаже на повећање безбједности радника и побољшање услова рада, а као примјер је навео да се већ извјесно вријеме у јамским окнима постављају жељезне подграде умјесто дрвених што гарантује већу безбједност.

Шикуљак је истакао да је свима познато да „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребренца улаже значајна средства у модернизацију опреме и средстава рада, на заштиту на раду, едукацију, обуку и школовање кадра, као и заштиту животне средине и очувања околиша али и бригу о локалним заједницама на територији општина Сребреница и Братунац.

Један од награђених радника, Радован Милутиновић, који ради на јамским истраживањима, рекао је да већ 13 година ради тај посао, да су услови рада знатно побољшани и да је задовољан примањима.

„Да нису добра примања многи би тражили запослење у другим фирмама, али наша примања су знатно већа од примања запослених у овој регији, а то је стимулација за добар и савјестан рад“, истакао је Милутиновић.

Други о нама:

http://www.srna.rs/novost/1160973/proslavljena-sveta-varvara,-zastitnica-rudara

https://www.esrebrenica.ba/u-sasama-proslavljen-dan-rudara-i-rudarska-slava/?fbclid=IwAR3ncxuYLJigUiGoh-XcfTX7a84EWYLsct-Of2n683X5ydp9ebBW_wZ1igE_aem_AcBg56eK_e_8c6EihnznG5UeJj5_pNWvC15NESodTacwE7jWs6yUTQuMp-k69bH3OGI

https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=118513

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039