Vijesti

Подршка и помоћ у развоју сестринства

У периоду од 14-16. октобра 2022. године у Сарајеву је одржана тродневна конференција под називом „Сестринство: једна професија, много улога“. На конференцији су представљени досадашњи резултати и постигнућа пројекта. Скуп је окупио преко 300 медицинских сестара-техничара, представника ресорних министарстава, руководиоца здравствених установа и студената здравствене његе.

Учешће у раду Конференције узели су и наши представници, као подршка сестринству и Ресуситационом савјету Републике Српске.

Пројекат јачања сестринства започет је 2012.године, а реализује се уз подршку Владе Швајцарске, а спроводи га конзорцијум сачињен од партнера из БиХ – ресорна министарства здравља ентитета и Швајцарске, Фондација Фами и Универзитетска болница у Женеви. Циљ пројекта је унапређење квалитета и квантитета здравствене и социјалне заштите становника БиХ, са идејом да снажна сестринска професија може значајно допринијети унапређењу здравствених услуга и квалитету живота пацијената.

Одржана конференција је пружила могућност да се представе достигнућа, размјене искуства и разговара о будућности сестринске професије у БиХ.

Том приликом је представник наше компаније господин Александар Петрић истакао да долази из области рударства, да представља све рударе Босне и Херцеговине и региона, који увелико зависе од подршке и помоћи медицинских сестара – техничара, те да је мишљења да би плате и уопште стандард ове професије требао бити много већи.

Господин Петрић је додао и то да смо инкорпорирани у пројекат који је садржина Конференције кроз сарадњу са Ресусцитационим Савјетом Републике Српске. Наиме, РЕСС РС је у неколико наврата одржавао вишедневне обуке из области прехоспиталног збрињавања траума (ПХТЛС), заустављања крварења („stop bleeding“) и пружања прве помоћи и хитне медицинске помоћи. Обуку је прошло више десетина наших радника и на тај начин смо значајно унаприједили начин рада и заштите на раду, али и унаприједили начин пружања прве помоћи и санирања насталих повреда.

На крају свог говора Петрић се захвалио, у име свих рудара и привредника Босне и Херцеговине и региона, медицинским сестрама – техичарима на њиховом раду и пожртвованости професији којом се баве.

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039