Vijesti

Horizont 2020

Britanska kompanija Mineco Limited, jedan od najvećih investitora u rudarstvu na Zapadnom Balkanu, koja je ujedno i većinski vlasnik privrednog društva „Gross“ d.o.o. Gradiška PJ Srebrenica (Rudnik olova i cinka „Sase“ Srebrenica), u vremenskom periodu od 2-4. jula 2018. godine, organizovaće međunarodnu konferenciju iz projekta IMP@CT, koji se finansira iz evropskog programa „Horizont 2020“, sa učešćem od preko 20 eminentnih svjetskih stručnjaka.

Dio aktivnosti biće održan 3. jula 2018. godine u „Gross“ d.o.o. Gradiška PJ Srebrenica, gdje će biti, pored predstavljanja poslovnog uspjeha ovog društva, održana i stručna predavanja i radionice za učesnike konferencije.

Jedan od najvažnijih ciljeva projekta IMP@CT jeste pronalaženje najboljih metoda za iskorišćavanje manjih nalazišta metala, kao i da se industrija Starog kontinenta oslobodi zavisnosti od velikih mineralnih nalazišta van njegove teritorije, kao i da se zajedničkim snagama nauke  i industrije, donese veliki napredak evropskom rudarstvu i osigura stabilno snabdjevanje deficitarnim sirovinama na evropskom tržištu.

IMP@CT, projekat u kome Mineco učestvuje kao kompanija koja ulaže u razvoj i primjenu najnovijih tehnologija, trebalo bi da za rezultat ima osmišljene i isprobane metode iskopavanja manjih ovjerenih nalazišta minerala, čiji bi troškovi pokretanja bili značajno umanjeni. Naime, dugo se vjerovalo da samo ogromna nalazišta mogu da budu isplativa za eksploataciju, zbog čega su pokretani samo veliki infrastrukturni projekti koji su osiguravali dugoročnu isplativost. Ovakav pristup mora da se promjeni i Evropa treba da koristi svoje resurse, čak i kad su ovjerene rezerve, po dosadašnjim mjerilima male.

Zadatak kompanije Mineco u projektu IMP@CT je da, zajedno sa naučnim sektorom, dođe do metode koja omogućava takvo, isplativo i za društvo višestruko korisno rješenje.

Koordinator projekta IMP@CT: Integrisano modularno postrojenje i oprema u kontejnerima za selektivno rudarstvo sa malim uticajem u oblasti visokokvalitetnih naslaga u malim količinama je Univerzitet u Ekseteru.

Posebna čast nam je bila ugostiti dr Ketrin Mur, uglednog predavača na Koledžu za inženjerstvo, matematiku i fiziku sa „Camborne school of Mines“ iz Penryn, Ujedinjeno Kraljevstvo, koja je ujedno i vođa projekta.

Povezane vijesti:

https://www.esrebrenica.ba/upoznaj-srebrenicu/konferencija-o-eksploataciji-malih-lezista-rude-razlicitih-metala.html

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039