Vijesti

Свјетски дан заштите животне средине 2022. године

Разним програмом за дјецу, компанија „Гросс” д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница (Рудник олова и цинка „Сасе” Сребреница) данас је обиљежила Свјетски дан заштите животне средине.

Ученици основних школа из Сребренице, Скелана и Братунца, као и дјеца радника наше компаније, данас су имала прилику да се упознају са радом рудника у Сасама, као и то на који начин бринемо о заштити животне средине, како у самом руднику, тако и у свом радном и животном окружењу.

Поред упознавања са радом рудника, дјеца су имала прилику да погледају позоришни комад који је настао на основу овогодишње теме “Само једна планета Земља”, учествују у еколошком квизу знања, а добили су и Буквар здравља који на илустрован начин говори о еколошким проблемима као и корисне информације из којих дјеца сазнају више о природи и екологији као и друштвену игру инспирисану екологијом.

Сва дjеца која су данас боравила у Сасама посадиле су и неколико садница дрвећа чиме су симболично послале поруку да им је природа изузетно важна и да желе да је заштите.

Свјетски дан заштите животне средине је највећа глобална платформа за заштиту животне средине која се обиљежава у свијету.

Са преко 150 земаља које учествују, овај дан Уједињених нација укључује владе, компаније, цивилно друштво, школе, познате личности, градове и заједнице, подижући свијест и славећи еколошке акције и промовишући позитивне праксе.

Ове године поводом овог дана говориће се о трансформацији привреде и друштва, како би постали инклузивни, праведнији и повезанији са природом, што има за циљ више бриге за екологију.

Влада Краљевине Шведске, у партнерству са Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП), домаћин је овогодишњег Свјетског дана заштите животне средине.

Ове године уједно се обиљежава и 50 година од прве Kонференције Уједињених нација о животној средини људи, која је одржана 1972. године у Стокхолму.

У универзуму се налазе милијарде галаксија, у нашој галаксији су милијарде планета, али постоји само једна планета Земља – то је главна порука овогодишњег обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине. Глобална кампања „Само једна планета Земља“ позива на колективну акцију на глобалном нивоу, за заштиту и обнову планете, са нагласком на потребу да се обитава у складу са природом, доносећи трансформативне промјене, кроз политике и наше изборе, према чистијем и зеленијем начину живота.

Слоган „Само једна планета Земља” био је слоган и Стокхолмске конференције одржане 1972. године. Педесет година касније, овај мото се показао истинитим. Ова планета је наш једини дом чије ограничене ресурсе човјечанство мора чувати.

Шведска, као домаћин Свјетског дана заштите животне средине 2022. године, у први план истаћи ће потребу да се најхитније предузму неопходне мјере о бризи за животну средину, те  представити глобалне напоре у рјешавању климатске и природне кризе.

Овогодишња тема Свјетског дана заштите животне средине, која ставља природу и човјека у центар еколошког дјеловања, подсјећа нас на неопходност да радимо на заштити наше животне средине и подстиче нас на глобалне напоре како би поново изградили боље, зеленије и здравије животно окружење.

Стање животне средине захтијева ургентна рјешења. Усљед троструке планетарне кризе, због климатских промјена, губитка природног богатства и биодиверзитета и повећања загађења и количине отпада, потреба за акцијом за заштиту Планете сада је важнија него икад.

Природа је у ванредном режиму и вријеме истиче, упозоравају еколози. Kако би се глобално загријевање одржало испод 1,5 степени Целзијуса у овом вијеку, неопходно је да се преполове годишње емисије гасова стаклене баште до 2030. године. Уколико се не предузму неопходне акције, изложеност загађењу ваздуха изван безбједних смјерница повећаће се за 50 одсто током деценије, док ће се пластични отпад који одлази у водене екосистеме скоро утростручити до 2040. године.

Kомпанија „Гросс“ је лидер у промоцији и заштити животне средине, због чега компанија улаже и велика средства која су усмјерена на очувању природе и промоцији екологије, те да су покренули и Фондацију за заштиту ријеке Дрине и њених притока са циљем очување вода.

Школе су добили позив да и наредне године буду гости ове компаније и заједно едукују дјецу о заштити природе која треба бити основа сваког човјека.

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039