Vijesti

СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 2021. ГОДИНЕ

Пакистан је, у партнерству са Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП), домаћин Свјетског дана заштите
животне средине 2021. године.

Основни циљ обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине јесте да се скрене пажња на одређени еколошки проблем. Данас се Планета суочава са три међусобно повезане еколошке кризе, а то су климатске промјене, губитак природе и биодиверзитета и загађење отпадом.

Овогодишње обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине је на тему „обнављања екосистема“ и фокусираће се на ресетовање нашег односа са природом. Такође ће обиљежити формално покретање Декаде УН-а за обнављање екосистема 2021-2030.

Свјетски дан заштите животне средине одржава се сваке године 5. јуна, са циљем промоције свјетске свијести и дјеловања за
животну средину и израстао је у највећу глобалну платформу за досезање јавности o животној средини и обиљежавају га милиони
људи широм свијета.

Током Петог заседања Скупштине УН за животну средину (УНЕА5), пакистански савјетник премијера и министар за климатске промјене Малик Амин Аслам и извршни директор УНЕП-а Ингер Андерсен истакли су хитну потребу спријечавања, заустављања и окретања деградација екосистема широм свијета. Пакистанска влада, предвођена премијером Имраном Каном, покренула је једну од најамбициознијих кампања у пошумљавању на свијету, названу „Цунами од 10 милијарди дрвећа“, којом планира, у наредних пет година, проширење и обнављање шумског земљишта садњом 10 милијарди стабала. Ова кампања укључује обнављање мангрова (тип вегетације која се развија на муљевитим теренима залива, лагуна и ушћа ријека у тропским областима, а коју карактеришу углавном зимзелене дрвенасте биљке) и шума, као и садњу дрвећа у урбаним срединама, укључујући површине око школа, факултета, јавних паркова и зелених појасева.

Пакистан је, такође, покренуо и Фонд за обнову екосистема, како би подржао природна рјешења за климатске промјене и олакшао
прелаз ка еколошки отпорним и циљаним иницијативама које покривају пошумљавање и очување биодиверзитета, као и Иницијативу за формирање и развој 15 заштићених подручја широм земље, како би се сачувало преко 7.300 квадратних километара копнене површине и створило преко 5.500 зелених радних мјеста.

Као домаћин Свјетског дана заштите животне средине, Пакистан планира истаћи различита еколошка питања и приказати сопствене иницијативе по овом питању, те кроз различите догађаје и активности, у складу са најновијим епидемијским препорукама које се односе на пандемију „Covid-19“, широм свијета обиљежити Свјетски дан заштите животне средине.

Из истог разлога (пандемија коронавируса) ни ми нисмо физички угостили и дружили се са ученицима из основних школа са подручја Сребренице, Братунца и Скелана, а како смо то претходних година чинили традиционално.

Међутим, ни ове године их нисмо заборавили.

За потребе обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине израдили смо „Буквар здравља“, који је у потпуности посвећен теми овогодишње кампање – обнављање екосистема и уручили га у довољном броју примјерака ученицима Јавне установе „Прва oсновна школа“ Сребреница, укључујући и Подручно одјељење у Сасама, Јавне установе Основна школа „Коста Тодоровић“ Скелани, Јавне установе Основна школа „Бранко Радичевић“ Братунац и Јавне установе Основна школа „Вук Караџић“ Братунац.

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039