Vijesti

Света литургија у Црквици-капели

У трећу недељу Великог и Часног поста, посвећену Часном Крсту Господњем (Крстопоклона), у сриједу 18. марта 2020. године, у нашој црквици-капели Свете великомученице Варваре, Свету литургију пређеосвећених Дарова служио је настојатељ манастира Пресвете Тројице у Сасама, игуман о. Методије (Петричевић).

Током Свете литургије око 20 присутни вјерника примило је Свету Тајну Причешћа.

Трећа недеље Свете четрдесетнице посвећена је прослављању и величању Часног и Животворног Крста Господњег. У једној богослужбеној пјесми појемо Крст је чувар васцијеле Васељене, часни Крст је потпора вјерних, слава Ангела и рана (бол) демонима.

Часни и Животворни Крст Господњи је хришћански знак побједе и Васкрсења. У еванђелском зачалу Господ нас позива: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде (Мк.6,34). Животни Крст сваког Хришћанина почиње од самог његовог рођења водом и Духом, почиње Светом Тајном Крштења и прати нас кроз цијели наш живот. Крстоносни живот је наша свештена реалност која траје цијели живот кроз наше учествовање у богослужбеном животу Цркве. Света Четрдесетница је најпогодније вријеме да се на опитан начин одазовемо на Христов позив о ношењу Крста.

У светом и узвишеном времену Великог поста ми се одричемо себе, јер кроз пост и молитву потискујемо из нашег бића све оно греховно и трулежно, а себе кроз врлински и Светотајински живот испуњавамо Богом. Хришћанин је без крста као војник без оружја, као цвијет без мириса, као виноград без плода и као мајстор без алата.

Господ наш Исус Христос, који је и сâм носио свој Крст за вријеме цијелога свога земаљског живота, препоручио га је и нама као знак припадништва Њему, као символ нашега живота, као знак нашег заједничарења са Њим. Врхунац нашег духовног подвижништва и ношења животног Крста јесте поистовјећивање са великим ријечима Апостола Павла: Не живим више ја, него живи у мени Христос. 

Подсјећамо да је освећење црквице-капеле, на дан успомене Свете великомученице Варваре (17. децембра 2019. године), обавио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански.

 

 

 

Извор: СПЦ и Радио Православне епархије Нишке „Глас“

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039