Vijesti

Министар Ђокић посјетио наше привредно друштво

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић боравио је данас у радној посјети нашем привредном друштву.

Прије радног састанка са руководством наше компаније, Министар Ђокић је обишао пословни круг и рудник, а потом са предсједницом Управног одбора дао изјаве за медије.

Министар је том приликом рекао да „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница, које послује у оквиру британске компаније „Минеко“, од 2007. године, односно од потписивања концесионог уговора, константно биљежи добре резултате и да је примјер успјешне реализације и поштовања концесионог уговора.

Истакао је да је веома задовољан пословањем нашег предузећа и да смо један од рудника који, на највишем нивоу, поштује све стандарде у области рударства, те да Министарство на чијем је челу, као и Влада Републике Српске, кроз контроле које се редовно врше од стране надлежних органа, превасходно Комисије за концесије Републике Српске и инспекцијa (рударска, геолошка, водна, итд.), нису утврдили никакве неправилности и по том питању немају никакве примједбе.

Истиче да је средином године, због пандемије коронавируса, дошло до застоја у испоруци концентрата олова и цинка, али да је обавијештен од стране руководства нашег привредног друштва, да је сада дошло до нормализације. Министар Ђокић је констатовао да Владу Републике Српске и његово министарство занимају екологија и еколошки стандарди, те да је евидентно да наша компанија то у цјелини примјењује и поштује прописе из ове области.

Он је истакао да је Влада Српске заинтересована да и даље на најбољи начин сарађује са нашом компанијом и води континуирани дијалог о одређеним питања која заједички рјешавају, попут експлоатационог поља и одлагања јаловине.

Према његовим ријечима, 480 запослених је значајан број за ово подручје, али и за Републику Српску, јер су плате и уплата пореза, доприноса, концесионих и других обавеза редовни.

Министар је најавио да ће са начелником општине Сребреница разговарати о покретању једног одјељења рударске струке у Средњошколском центру како би рудник могао попуњавати радна мјеста стручном радном снагом, што би омогућило сигурну егзистенцију радницима, те стручно одржавање и наставак експлоатације и прераде руде.

Предсједница Управног одбора „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница Јелена Петрић саопштила је да је пандемија коронавируса створила одређене проблеме у пословању компаније и да је због одсуства (изолација, блиски контакти са зараженим и сл.) радника „изгубљен“ значајан број дневница, поговото у јами, али да и поред тога производња није стала. Сматра да је потребно истаћи и то да у предузећу није било масовног заражавања и да смо превентивним мјерама успјели, за сада, контролисати ширење заразе.

Даље је навела да се нада успјешном привођењу крају текуће године и да је преостало да се извезе још 70.000 тона руде од планираних 210.000 и истакла чињеницу да се, због пандемије коронавируса и ниске цијене на свјетском тржишту, концентрат цинка није могао пласирати на инострана тржишта, али да се и овај проблем превазишао у задња два мјесеца, превасходно захваљујући отварању тржишта, након чега је дошло до наставку испоруке створених залиха од 12,6 хиљада тона концентрата цинка, што нам омогућава стабилност производње и извршавање финансијских обавеза.

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039