Vijesti

ИЗВЕДЕНА ВЈЕЖБА СПАСАВАЊА И ЗБРИЊАВАЊА ПОВРИЈЕЂЕНИХ РУДАРА

Дводневна теоретско-показна вјежба заштите и спасавања рудара у привредном друштву „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ (Руднику олова и цинска „Сасе“) данас је успјешно завршена симулацијом указивања прве помоћи повријеђеном рудару у јами, његовој евакуацији на отворени простор, збрињавању повреда и превоза до здравствене установе.

Теоретски дио и практичну обуку запослених обавили су чланови медицинског тима Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске и Ресусцитационог савјета Републике Српске (РЕСС РС).

Демонстрирано је повређивање рудара у јами као што се стварно десило прије три мјесеца, његова имобилизација и извлачење из јаме, као и збрињавање на отвореном и пребацивање до најближе здравствене установе.

Обуку и вјежбу спасавања пружања помоћи повријеђеним рударима извели су чланови екипе УКЦ и РЕСС РС заједно са припадницима службе спасавања и јединице заштите на раду наше компаније и рударима.

Вођа тима УКЦ-а Ранко Палачковић рекао је да је вјежба изведена у реалним условима што је велико искуство и за чланове тима који су едуковали и обучавали рударе да укажу помоћ повријеђеном под земљом у рударском окну у изузетно тешким условима.

„Наишли смо на помоћ запослених и увјерили се да ова компанија има добро организовану и опремљену заштиту на раду, те оспособљене раднике за спасавање и указивање помоћи повријеђеним колегама“, рекао је Палачковић.

Руководилац компаније „Гросс“ Александар Петрић рекао је да ова фирма поклања велику пажњу и издваја знатна средства за заштиту на раду јер се бави сложеном рударском производњом, као и да је ова вјежба драгоцјена за едукацију запослених за спасавање и збрињавање повријеђених у рударским несрећама.

„Данас смо на показној вјежби дијелили знање. Ми смо медицинаре упознали о начином и условима рада и збрињавања повријеђених рудара, а од њих смо учили медицинске вјештине“, рекао је Петрић, истичући да је стицање знања из области заштите и спасавања драгоцјено за рудник.

Предсједница РЕСС РС Биљана Ћургуз рекла је да је улога и дужност овог удружења да едукује и пружа медицинску помоћ медицинским радницима и грађанима широм Републике Српске и да су данас стекли драгоцјено искуство радећи у посебним условима и указујући помоћ и збрињавајући повријеђеног под земљом.

Рудар Миладин Павловић рекао је да је свака обука из ове области за рударе драгоцјена јер то што науче може да спасе живот неком од њих приликом повређивања која су честа у овој дјелатности и у условима у којима раде.

„Рударска солидарност и данас се показала као веома важна приликом спасавања повријеђеног у веома сложеним условима какви су чести у рудницима“, истакао је Павловић.

Извор: СРНА

 

Повезане вијести:

http://89.111.245.19/novosti/946705/izvedena-vjezba-spasavanja-i-zbrinjavanja-povrijedjenih-rudara.htm

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=450462&fbclid=IwAR2lRM34E337AT1_4eaBs9_CD5sZ0Pu20igH0TR1FMM5VzOxQKClzaB3fYw

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2021/10/23/tvclip049609.mp4

https://www.glassrpske.com/lat/drustvo/panorama/u-rudniku-sase-izvedena-vjezba-spasavanja-i-zbrinjavanja-povrijedjenih-rudara/382429?fbclid=IwAR1JexjjLilnSd3mUx1vCE4NS-MRZrB8bMvmhCHTdEoOyy78ZsYnZp91XnY

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039