Vijesti

ПРОСЛАВЉЕНА СВЕТА ВАРВАРА

Због сложене епидемијске ситуације, ове године Дан и слава рудара у нашем привредном друштву обиљежени су знатно скромније него претходних година, без славља, званица и гостију, а уз примјену мјера заштите од ширења коронавируса.

Поводом крсне славе рудара литургију у Спомен-цркви Свете великомученице Варваре, коју је наше привредно друштво подигло у свом пословном кругу, у знак сјећања и захвалности настрадалим рударима у рату и рударским несрећама, служио је настојатељ манастира Пресвете Тројице у Сасама игуман о. Методије (Петричевић), а након литургије обављено је ломљење славског хљеба.

Након славског обреда, предсједник Управног одбора „Гросс“ д.о.о. Градишка гђа Јелена Петрић уручила је новчане награде за 11 најбољих рудара и радника из свих организационих јединица, које су њихове радне колеге тајним гласањем изабрале и предложиле за признања. Најбољи рудари и јамски радници из сваке смјене награђени су са по 700 КМ, а најбољи радници осталих организационих цјелина овог колектива са по 500 КМ.

Најбољи радници у 2020. години су:

 1. Нинковић Анђелко – Сектор Јама (смјена „А“),
 2. Ђокић Дарко – Сектор Јама (смјена „Б“),
 3. Рељић Саша – Сектор Јама (смјена „Ц“),
 4. Јовановић Дарко – Сектор Јама (смјена „Д“),
 5. Јанковић Драгољуб – Сектор Јама (смјена „СПС“),
 6. Миловановић Игор – Сектор Флотација,
 7. Зарић Драган  – Сектор Електро одржавање,
 8. Станишић Данило – Сектор Машинско одржавање,
 9. Вуковић Родољуб – Сектор Општих послова,
 10. Петровић Срђан – Сектор Испитна лабораторија и
 11. Ђокић Ђоко – Сектор Дирекција.

Петрићева је том приликом рекла да наше привредно друштво тренутно запошљава 472 радника и да, упркос пандемији коронавируса и изостанку адекватне помоћи ради ублажавања посљедица пандемије, није дошло до смањивања броја запослених и плата радника.

Према њеним ријечима, 2020. године био је нешто мањи производни план него претходне рекордне година, због усмјеравања на припремање нових откопних блокова.

„Од планиране експлоатације 280.000 тона сирове руде у овој години, за 11 мјесеци ископане су 256.194 тоне или за 1.039 тона више од планиране количине у том периоду“, прецизирала је Петрићева, истакавши да је због спречавања ширења коронавируса овај колектив имао 1.611 неостварених дневница запослених због неопходне изолације радника, што се одразило на резултате и умањило реализацију плана. Уједно је истакла и да се плате, доприноси и друге законске обавезе уредно измирују, а рудари и радници су то потврдили и присутним новинарима.

Према њеним ријечима глобална пандемија изазвана коронавирусом била је изазов за наше привредно друштво, те је значајно и вишеструко утицала на наше пословање. Наиме, пад производних активности на свјетском нивоу довео је до смањења потражње за металима, што је рефлектовало падом цијена метала на Лондонској берзи. Како цијене наших концентрата директно зависе од цијена метала на Лондонској берзи, дошло је до пада цијена концентрата, па самим тим и прихода у текућој години. Такође, као један од разлога лошијег пословања истакла је и чињеницу да су добављачи повећали цијене свог репроматеријала, што је утицало и на повећање трошкова производње, али правовременом реакцијом и добрим планирањем залиха репроматеријала није дошло до значајнијег утицаја на ланац набавки, тако да се производња несметано одвијала.

Предсједница Управног одбора је нагласила да је наше привредно друштво у овој години у буџет Републике Српске уплатио 5.917.807 КМ на име пореза на доходак, доприноса на плату, пореза на добит, пореза по одбитку, пореза на имовину и других пореза и доприноса, од чега плаћена концесиона накнада за ову годину износи 1.146.093 КМ, као и да смо у овој години (закључно са 30.11.2020. године) у набавку нове опреме, изградњу и реконструкцију објеката инвестирали 3.641.496 КМ. Укупна инвестициона улагања у досадашњем концесионом периоду износе 50.518.484 КМ што је за 22.518.484 КМ или око 81% више него што смо се обавезали (28.000.000 КМ) Уговором о концесији.

Други о нама:

http://89.111.245.19/novosti/855166/proslavljena-sveta-varvara–zastitnica-rudara.htm

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039