Vijesti

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ

Српска православна црква и њени вјерници данас прослављају Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовјека.

Данашњи празник обиљежава се у спомен на догађај када је Свети Јован крстио Исуса Христа у ријеци Јордану.

Кад је Јован погружавао Христа у воде ријеке Јордана, чуо се с небеса глас Бога Оца: „Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи“. У Јордану је стајало друго Лице Свете Тројице, Син Божји, као Богочовјек, а над Сином Божјим лебдио је Дух Свети у облику свјетлоснога голуба. То је било Богојављење. Ту се јавно открио Бог као Отац, Син и Дух Свети, као Света Тројица.

Данас се поздравља ријечима: „Бог се јави“ или „Христос се јави“, а отпоздравља са „Ваистину се јави“.

Многи народни обичаји и вјеровања се односе на Богојављење. На овај дан освештава се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тијела.

Сматра се љековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама. Хришћанство учи да се богојављенска водица никада не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Један од обичаја јесте и пливање за Часни крст.  Тим поводом је неколико наши радника, као и прошле године, због пандемије, мање него иначе, храбро и одважно запливало у хладној Сашкој ријеци.

Богојављенску литију од православног манастиру Пресвете Тројице у Сасаму до мјеста за пливање, а којој је претходила литургија у овом манастиру, предводио је настојатељ манастира игуман о. Методије (Петричевић), који је потом обавио и чин освештања воде.

 

 

 

 

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039