Vijesti

Обиљежено 50 година Свјетског дана заштите животне средине

Богатим и разноврсним програмом за дјецу обиљежили смо 50 година Свјетског дана заштите животне средине који се обиљежава 5. јуна.

На мапи свијета поводом обиљежавања Свјетског дан заштите животне средине налазе се наше привредно друштво, Сасе и Сребреница, јер већ једанаест година пригодним програмом али и конкретним годишњим активностима обиљежавамо овај дан.

Ове године се уједно обиљежава и 50. годишњица Свјетског дана заштите животне средине. Домаћин манифестације на међународном нивоу је Обала Слоноваче у партнерству са Краљевином Холандијом. Током протеклих пет деценија, овај дан је прерастао у једну од највећих глобалних платформи за заштиту животне средине. Милиони људи учествују у овој акцији спасавања планете Земље, заједно са својим владама, многим друштвено одговорним компанијама, градовима, владиним и невладиним организацијама и познатим личностима, гдје се настоје ангажовати на бризи и заштити планете Земље кроз конкретне активности и акције, те на тај начин подижући свијест и промовишући позитивне праксе.

Наше привредно друштво је као и протеклих година дио ове велике свјетске платформе и једини смо у ширем региону чије су активности препознате и од стране Уједињених нација.

Тема овогодишњег Дана заштите животне средине јесте загађење Планете пластичним отпадом.

И ове године смо угостили више од 120 дјецу из Сребренице, Скелана и Братунца, као и дјеце радника овог предузећа, која су имала прилику да се упознају са радом рудника у Сасама, заштити на раду, као и на који начин се бринемо о заштити животне средине, како у самом руднику, тако и у свом радном и животном окружењу.

Поред поклона, међу којима је „Буквар здравља“ којим је на сликовит начин обрађена ова тема, дјеца су имала и еколошки квиз гдје одговарају на значајна питања којим унапређују своје знање и мотивишу се да буду еколошки освијештени и свакодневно брину о планети и свој средини.

Дјеца су имала прилику да погледају представу на тему екологије под називом „Бајка из парка“ коју је припремило Позориште младих “Милица Топаловић” из Братунца.

Поред тога, сва дјеца која су данас боравила у Сасама посадиле су зачинско биље у склопу парка гдје су прошле године посадили стабла чиме су симболично послала поруку да им је природа изузетно важна и да желе да је заштите.

Дан заштите животне средине је највећи међународни дан заштите животне средине који се обиљежава у свијету.

Школе из Сребренице, Скелана и Братунца су добиле позив да и наредне године буду наши гости, како би заједно едуковали дјецу о заштити природе која треба бити основа сваког човјека.

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039