Vijesti

У посјети министар Ђокић и предсједница Комисије за концесије РС

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић и предсједница Комисије за концесије Републике Српске Маја Шупут данас су посјетили наше привредно друштво.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је приликом данашње посјете нашој компанији да смо примјер узорног извршења концесионих и других пореских обавеза, те истакао подршку рударској производњи у Српској будући да је то база развоја.

Министар је изразио задовољство резултатима рада, развоја и видљивог напретка овог предузећа са 470 запослених које редовно измирује концесионе накнаде, али и све друге обавезе по основу прихода, плата и доприноса према радницима и држави.

„Показатељи о пословању то потврђују и осјећам обавезу да одам признање руководству и запосленима на организацији посла и преданом раду, посебно рударима који раде у сложеним условима у подземној експлоатацији руде и биљеже завидне резултате“, истакао је Ђокић.

Према његовим ријечима, важно је да се осигурава подршка нашој компанији, што ће наставити да се чини с циљем развоја и економском снажења Републике Српске, али и одрживог живота на овом подручју.

Он је навео да се оживљавањем рада овог рудника промијенио амбијент и побољшали услови живота, чему доприноси рад у овом колективу и примања која су редовна и добра за ове услове, те омогућавају нормалан живот породицама запослених.

Министар је истакао значај наше компаније и да смо партнер Влади Републике Српске за сарадњу, те да је неоходно да уједно и ми осјетимо бригу Владе Републике Српске за наше пословање и пружену помоћ уколико она затреба. Додао је да подршка министарства неће изостати и да је данас ту да види којим додатним мјерама се може помоћи превазилажење тешкоћа изазваних поремећајима на свјетском тржишту.

Он је најавио и подршку отварању одјељења рударске струке у сребреничком Средњошколском центру за школовање кадрова за потребе овог, али и других рудника у овој регији, што сматра веома значајним јер ће све, који заврше ту школу, чекати сигурно запослење.

Предсједница Комисије за концесије Републике Српске Маја Шупут рекла је да наша компанија уредно измирује уговорене обавезе, што се утврђује кроз редовне контроле од стране ове институције.

Предсједница Управног одбора „Гросс“ д.о.о. Градишка Јелена Петрић рекла је да је овогодишњи план експлоатације 310.000 тона руде и да је већи од прошлогодишњег, тај план се дијелом премашује иако тешкоће у пословању изазива пораст цијене челика и других репроматеријала који се користе у рударској производњи, што је изазвала ситуација у Украјини.

„Очекујем да ћемо се изборити са овим тешкоћама као и порастом цијене електричне енергије уз разумијевање ресорног министарства и Владе Републике Српске које никада није изостајало и надам се да ћемо пронаћи одређена рјешења која ће омогућити несметан рад и позитивне резултате и развој ове фирме“, рекла је Петрићева.

Додала је да је повећање цијена репроматеријала (експлозив, металне подграде, шине, гориво и електрична енергија) које се креће и до 130% у односу на цијене из прошле године, значајно утицало на рад и рентабилност нашег привредног друштва. Еклатантан примјер је повећање цијене електричне енергије, која ће на годишњем нивоу бити за цца 620.000,00 КМ већа у односу на 2021. годину.

Петрићева је истакла да је први квартал 2022. године донио повећања трошкова улазних компоненти за преко 20% што представља велико оптерећење за производни процес, као и да у наредном периоду очекује још већи раст цијена репроматеријала, што ће додатно поскупити процес производње и директно утицати на пословни резултат.

Она је указала и да је тренутно лоша цијена олова и цинка на свјетској берзи и да очекује да ће се то ускоро промијенити и доћи до пораста цијене.

Петрићева је посебно нагласила проблем недостатка радне снаге, односно квалификованих радника рударске струке и потребу за отварањем рударске школе за област рударства, од којег живи овај крај.

Она је навела и да очекује помоћ Владе у поједностављењу процедура за добијање радних дозвола за странце у БиХ, односно повећање квота радних дозвола за 2022. годину, како би обезбиједили ангажовање одређеног броја радника из Србије и иностранства за којима постоји потреба у овој компанији.

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039