Vijesti

Свјетски дан заштите животне средине 2020

Свjетски дан заштите животне средине 2020. године обиљежава се сваког 5. јуна у години.

Тема овогодишњег Свјетског дана заштите животне средине је “Биодиверзитет“ или „Биолошка разноврсност“, а земља домаћин је Колумбија, у партнерству са Њемачком.

Наше привредно друштво је једино из Босне и Херцеговине које се на званичном сајту Организације Уједињених нација посвећеном Свјетском дану заштите животне средине (https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/registered-events) регистровало за овај значајан догађај.

Овогодишња кампања има за циљ да укаже на то да смо ми (људи) нераскидиво повезани са природом и да зависимо од ње и да она утиче на наше постојање и квалитет живота.

Различити догађаји, као што су недавни пожари у Бразилу, САД и Аустралији, ројеви скакаваца у Африци и пандемија коронавируса (Сovid-19), наглашавају да мијењање екосистема и биолошке разноврсности из његовог природног стања ствара невиђене изазове на цјелокупно човјечанство. Људске активности, као што су загађење, неодржива употреба ресурса копна и мора, експлоатација организама, климатске промјене и помјерање биљних и животињских врста из њихових на станишта других врста, доводе до пропадања биодиверзитета (биолошке разноврсности) и до пада и деградације природних екосистема до невиђених размјера.

Најновија појава коронавируса, чији смо управо свједоци, указује на нашу повезаност и показује да дешавања у једном дијелу свијета (конретно у граду Вухану, провинција Хубеј, НР Кина) утичу на све нас и указује на потребу да почнемо живјети у складу са природом и та потреба никад није била тако снажна у модерној историји.

Обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине у 2020. години се на глобалном нивоу сели на интернет и састојаће се искључиво од дигиталне кампање, која има за сврху ангажовање свих у виртуелном простору са циљем повећања знања из области биодиверзитета (биолошке разноврсности). Кључни циљ кампање биће изградња разумијевања о томе како су сва жива бића на Земљи повезана у „мрежи живота“ и показаће да слабљење или уклањање једног облика живота утиче на читав екосистем биодиверзитета (биолошке разноврсности).

Из познатог разлога (пандемија коронавируса) ове године нисмо, како смо то традиционално чинили претходних година, физички угостили и дружили се са ученицима из основних школа са подручја Сребренице, Братунца и Скелана.

Међутим, ни ове године их нисмо заборавили.

За потребе обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине израдили смо „Буквар здравља“, који је у потпуности посвећен теми овогодишње кампање – биодиверзитету (биолошкој разноврсности) и обезбједили донације у виду по једног рачунара за:

  1. Јавну установу Прва oсновна школа“ Сребреница,
  2. Јавну установу Основна школа „Коста Тодоровић“ Скелани,
  3. Јавну установу Основна школа „Бранко Радичевић“ Братунац,
  4. Јавну установу Основна школа „Бранко Радичевић“ Братунац – Подручно одјељење Полом,
  5. Јавну установу Основна школа „Вук Караџић“ Братунац – Подручно одјељење Бјеловац и
  6. Јавну установу Основна школа „Вук Караџић“ Братунац – Подручно одјељење Факовићи.

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039