Vijesti

СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Привредно друштво „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница, ове године je, по седми пут заредом, угостио преко 170 основаца из школа Сребренице, Братунца и Скелана, поводом Свјетског дан заштите животне средине, са циљем да се интензивно ради на буђењу свијести код малишана за заштиту животне средине.

На већ традиционалном дружењу са основцима из ове двије општине, за њих смо приредили занимљив едукативни и забавни програм, уз учешће аниматора и глумаца из Позоришта младих „Милица Топаловић“ Братунац.

Наши вишегодишњи планови заштита животне средине састоје се из два дијела. Први је заштита животне средине и концептуална рјешења проблема која постоје на самом руднику и унапређењу тих рјешења, а други концепт јесте акције на спровођењу споредних активностима које нису у непосредној вези са рудником, а које се односе на побољшање животне средине и заштити водотокова слива ријеке Дрине.

Овогодишње обиљежавање 5. јуна, Свјетског дан заштите животне средине обиљежава се под темом “Побједимо пластично загађење” и говори о томе како можемо промијенити наше навике у свакодневномм животу, како би смањили употребу пластичне амбалаже и тиме заштитили природу, флору и фауну, а самим тим и наше здравље. Посебан акценат је стављен на чињеницу да се пластика веома дуго разграђује и тиме утиче на екологију.

Уједно смо за све ученике и друге госте приказали документарни филм Природно – математичког факултета у Новом Саду – Департман за биологију и екологију „Прича једне младице“, послије ког је одржано и пригодно предавање еминентних стручњака са овог факултета о ријеци Дрини и младици, те како се порибљавају ријеке, говорило се и о употреби пластичне амбалаже.

Потом су на нашим спортским теренима одржана дружење малишана, квиз и огледи.

Посебну част смо имали да смо ове године, поред споменутих уважених експерата са ПМФ у Новом Саду, угостили и главног републичког водног инспектора, директорицу Завода за јавно здравље из Шабца (Србија) са сарадницима, руководиоца РЦ Зворник ЈЗУ Институт за јавно здравство РС са сарадницима, републичког водног инспектора, републичког рударског инспектора, републичког еколошког инспектора и друге.

На крају дружења школама је поклоњен по један рачунар и добили су позив да и наредне године буду наши гости.

Објављени чланци:

https://www.esrebrenica.ba/upoznaj-srebrenicu/u-sasama-obiljezen-medunarodni-dan-zastite-zivotne-sredine.html

http://www.despotovina.info/u-sasama-obiljezen-medjunarodni-dan-zastite-zivotne-sredine/

https://avaz.ba/vijesti/bih/387428/u-rudniku-olova-i-cinka-sase-kod-srebrenice-odrzano-ekolosko-druzenje-za-osnovce

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039