Vijesti

Посјета премијера Вишковића и министра Ђокића

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић посјетили су данас наше привредно друштво. Они су се састали са нашим менаџментом и разговарали о пословању привредног друштва, као и о другим важним активностима.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је „Гросс“ д.о.о. Градишка озбиљно предузеће које запошљава близу 480 људи и да ће Влада на чијем је челу помоћи да брзо и експедитивно буде ријешено питање нове депоније за одлагање флотацијске јаловине коју планирамо почети градити у наредном периоду, јер је старој вијек трајања на измаку.

Вишковић је рекао да је компанија „Гросс“ озбиљна и друштвено одговорна, што се показује и кроз улагања у протеклом периоду, али и тако што не гледа само на свој профит него помаже и локалној заједници, школама и спортским колективима.

Он је истакао да је просјечна нето плата запослених у компанији изнад 1.400 КМ, што је значајно изнад просјека у Српској и да се по том основу сигурно сврставају у ред водећих компанија у Републици, поготово из реалног сектора.

„Мислим да само у банкарском сектору имамо такве просјечне плате. Лијепо је чути задовољство и доћи посјетити колективе који у реалном сектору остварују такве резултате“, изјавио је Вишковић новинарима након састанка са руководством компаније „Гросс“ којем је присуствовао и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Према Вишковићевим ријечима, технички директор компаније „Гросс“ Раденко Миловановић указао је на потребу рјешавања питања нове депоније за одлагање флотацијске јаловине која настаје послије процеса производње, јер је стара локација према Манастиру Сасе прилично попуњена и мора се тражити алтернативно рјешење.

Он је навео да је упознат да су још у вријеме бивше Југославије разматране разне локације и да се дошло до једне локације у непосредној близини која би могла бити будућа депонија за одлагање јаловине.

Вишковић је рекао да ће Влада и ресорно министарство сигурно да помогну да се то питање што прије ријеши са становишта дозвола и убрзања процедура из простог разлога што постојеће одлагалиште има релативно кратак животни вијек.

Према његовим ријечима, компанија је спремна да уложи више од 18 милиона КМ у то одлагалиште, што говори да предузеће има озбиљне намјере да дужи низ година послује по позитивним законским прописима, уз испуњавање мјера заштите на раду и поштовања еколошких прописа.

„Зато институције Републике Српске стоје иза оваквих компанија и дају им максималну подршку. Ми желимо успјех компанији и у наредном периоду да се развија и запошљава људе“, рекао је Вишковић.

Истичући захвалност Вишковићу и Ђокићу што су посјетили ову компанију, Миловановић је рекао да очекује помоћ Владе у рјешавању проблема код избора нове локације одлагалишта и нада се да ће то питање бити убрзо ријешено.

„Ми смо у протеклом периоду остваривали значајну производњу која је у једном моменту достизала пријератни ниво, али због пандемије и мањих проблема око пласмана цинковог концентрата били смо у прилици да ту производњу смањимо. То смо искористили за припрему наших јамских објеката за стварање услова за поновно подизање те производње коју ћемо, надамо се, сви ми заједно, уз помоћ ресорног министарства и Владе успјети успјешно да рјешавамо“, рекао је Миловановић.

На заједничком радном састанку који је претходио обиласку привредног круга нашег предузећа истакнута је чињеница да смо, од времена давања концесионог права на експлоатацију руде британској компанији „Минеко“, 2007. године, у чијем смо саставу, стално биљежи позитивно пословање и унапређење производње.

Након радног дијела састанка уважени и цијењени гости обишли су наш привредни круг и упалили свијеће у Црквици-капели посвећеној Светој Варвари (заштитници рудара) која смо подигли у спомен рударима настрадалим у рату и рударским несрећама, а коју је 2019. године освештао Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански.

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039