Vijesti

ОБУКА ИЗ ЗБРИЊАВАЊА ПРЕХОСПИТАЛНИХ ТРАУМА, ЗАУСТАВЉАЊА КРВАРЕЊА И ПРУЖАЊА ПРВЕ ПОМОЋИ

У привредном друштву „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница одржава се вишедневна обука из области прехоспиталног збрињавања траума (ПХТЛС), заустављања крварења („stop bleeding“) и пружања прве помоћи и хитне медицинске помоћи.

Обука је намијењена радницима нашег привредног друштва, а спроводе је лиценцирани инструктори Ресусцитационог Савјета Републике Српске (РЕСС РС) и запослени Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Обуку ће проћи преко 50 радника привредног друштва, укључујући и чланове Службе (чете) за спасавање, након чега ће бити извршена провјера стеченог знања из ове области.

Радници који успјешно заврше обуку и положе испит, добиће одговарајући сертификат и биће обучени за пружање прве помоћи, хитне медицинске помоћи, збрињавања прехоспиталних траума, базичне реанимације и заустављања крварења у рударској јами и ван ње.

Према ријечима Биљане Ћургуз, предсједнице РЕСС РС, овакав вид практичног стицања знања је од велике важности за организације чији се рад одвија у подручјима удаљеним од здравствених установа, у овом случају стотине метара под земљом, те се збрињавање повријеђених базира на спремности и знању очевидаца да брзо реагују до доласка стручне медицинске помоћи, као и да се едукацијом из заустављања крварења, ПХТЛС, хитне помоћи и збрињавања срчаног застоја доприноси повећању процента преживљавања повријеђених и смањивању стопе инвалидитета, те спречавању трајне онеспособљености од повреда на раду.

Уједно је истакла да се РЕСС РС, који проводи обуку, бави преношењем препорука европских и свјетских ресусцитационих савјета и алгоритама, поступака утврђених на научним скуповима тијела која су водећа у овој области и организацијом курсева и семинара на којима се стичу знања и вјештине у овој области. Савјет обједињује појединце који се баве практичним, едукативним, научно – истраживачким радом и дјелатношћу првенствено у области ресусцитације, реанимације, критичним периодима прије и интрахоспиталне ресусцитације и реанимације.

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039