Vijesti

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић посјетио „ГРОСС“ д.о.о.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић боравио је данас у радној посјети нашем привредном друштву.

Прије радног састанка са руководством наше компаније, Министар Ђокић обишао је погон флoтације и испитну лабораторију, те дао изјаву за новинаре.

Министар Ђокић је рекао да „ГРОСС“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница има велики привредни значај за Подриње и за Републику Српску.

„Важан ефекат од пословања ове компаније је да континуирано у буџет Републике Српске уноси велика финансијска средства кроз концесиону накнаду која је износила 1,9 милиона КМ за прошлу годину, док више од 12 милиона КМ по разним другим основама улази у буџет по другим разним дјелатностима ове компаније“, рекао је министар Ђокић.

Он је подсјетио да се у овом руднику производи концентрат руде олова и цинка, истичући да је то дуга традиција производње ове врсте легуре.

Министар Ђокић је истакао значај доласка компаније „Гросс“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребрениц на ово подручје и тога колико је измијенила овај рудник и сав рударски процес континуираним инвестирањем у процес производње, улагањем у средства за рад, квалитетну радну снагу и у опрему коју користе људи у процесу рада.

„Влада Републике Српске и њене институције подржавају овако пословање и колико је могуће настојимо да им помогнемо и омогућимо несметан рад“, рекао је министар подсјећајући да је у току рјешавање имовинско-правних односа за наставак и за даљи развој рударске производње на овом подручју.

Нагласио је да је наша лабораторија једна од најсавременијих у региону, што значи да се на врхунски начин прати и омогућава квалитетна производња и адекватна заштита околине.

„Врши се стална анализа вода које се налазе овдје у окружењу, како би се превентивно и на вријеме дјеловало, како би се спријечиле било какве посљедице експлоатације на овом подручју“, напоменуо је министар Ђокић.

Технички директор „ГРОСС“ д.о.о. Градишка ПЈ Сребреница Раденко Миловановић рекао је да смо у прошлој години од планираних 310.000 тона ровне руде успјели да реализујемо око 7.000 тона више од планираног.

Миловановић је навео да је од тих количина произведено око 8.500 тона концентрата сувог олова и 13.800 сувог концентрата цинка.

Он је додао да су потписани уговори о продаји планиране производње концентрата за 2023. годину, истичући да смо у прошлој години у набавку нове и реконструкцију постојеће опреме уложили око 10 милиона КМ.

Миловановић је навео да је просјечна нето плата у нашем колективу у прошлој години износила 1.740 КМ и да су у том периоду запослена 33 нова радника.

Он је изразио захвалност ресорном министарству које предводи министар Ђокић што је и ове године препознало наше потребе, те нам за подстицаје одобрило 54.400 КМ, што ће бити утрошено за набавку нове опреме и побољшање енергетске ефикасности.

Министар је током посјете нашој компанији, разговарао са пословодством и обишао погон за обраду руде олова и цинка, као и испитну лабораторију за тестирање квалитета руде, која је једна од најсавременијих у региону.

 

 

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039