Vijesti

Дан рудара и рударска слава Света великомученица Варвара – 2018.

Дан рудара и рударска слава Света великомученица Варвара данас (17.12.2018. године) је обиљежена у нашем привредном друштву.

Света Варвара је хришћанска мученица и светитељка.

Света Варвара је заштитница рудара. Живјела је у III вијеку, у вријеме римског цара Максимијана. Отац јој је био многобожац и врло строго је васпитавао своју кћер. Али једном приликом, када је хтио да зида купатило, он заповједи да се направе два прозора, а Варвара је затражила три, за Оца, Сина и Светога Духа. Када је ово чуо, њен отац је био саблажњен што му је кћерка хришћанка. Одвукао ју је код старјешине области, гдје дјевојка храбро призна да је хришћанске вјере и да се никада неће поклонити идолима.

Због таквих њених ријечи, ставише је на муке, најприје је истукоше, палили су јој ребра и груди, а на крају су је свукли до гола и тако градом провели. Њен отац јој је одсјекао главу. Тако се ова млада дјевојка жртвовала за Христа, а њеног оца је стигла заслужена казна – једном га је погодио гром и скончао је у мукама.

На икони се св. Варвара представља у обичном тадашњем женском одијелу са крстом и митром у руци.

Традиционално, крсну славу и Дан рудара обиљежили смо присуством на светој литургији и ломљењем славског колача.

Након славског обреда, најбољим радницима Друштва, који су се истакли својим радом, пожртвованошћу у раду и високо израженом колегијалношћу у овој пословној години, а које су њихове колеге изабрале и предложиле за то признање, уручене су пригодне новчане награде.

Награђени радници су:

 1. Јовановић Дејан – Сектор Јама (смјена „А“),
 2. Марковић Мирослав – Сектор Јама (смјена „Б“),
 3. Максимовић Љубиша – Сектор Јама (смјена „Ц“),
 4. Ђукић Бранко – Сектор Јама (смјена „Д“),
 5. Дачић Богдан – Сектор Јама (смјена „СПС“),
 6. Миловановић Игор – Сектор Флотација,
 7. Божић Ратко  – Сектор Електро одржавање,
 8. Ранкић Жељко – Сектор Машинско одржавање,
 9. Перић Љубиша – Сектор Општих послова,
 10. Урејкић Саша – Сектор Испитна лабораторија и
 11. Лукић Далиборка – Сектор Дирекција.

Наше обиљежавање рударске славе и Дана рудара увеличало је, већ традиционално, присутво првог човјека Синдиката металаца и рудара Републике Српске господина Обрада Белензаде, али и гостију из Министарства индустрије, енергетике и рударства, Инспектората Републике Српске и других званица.

Господин Белензада је пожелио рударима да буде посла, да се побољшавају услови рада и плате рударима и поручио да би добро било да се рударима омогући пензионисање са 40 година радног стажа јер, како је истакао, није хумано са 65 година радити у јами.

Предсједница Управног одбора „Гросс“ д.о.о. Градишка Јелена Петрић истакла је да наше привредно друштво тренутно запошљава 496 радника, да је и ове године успјешно пословало, те да ће, захваљујући залагању свих радника, остварити планирани обим производње. Навела је да је, због слабијег интересовања и избјегавања рада у руднику у посљедње двије године, број запослених смањен са 530 на 496 радника, али се, захваљујући модернизацији производње, смањење броја запослених не одражава на извршење планова експлоатације.

Свечаност је завршена заједничким славским ручком за све запослене и госте нашег Друштва, као и пословне партнере.

Менаџмент „Гросс“ д.о.о. Градишка, свим запосленима и рударима Републике Српске, честита славу и њихов Дан, са жељом да успјешно пословање наставимо и у 2019. пословној години.

 

Повезане вијести:

https://www.esrebrenica.ba/upoznaj-srebrenicu/u-srebrenici-obiljezen-dan-rudara.html

https://srpskainfo.com/u-srebrenici-obiljezen-dan-rudara-najbolji-nagradjeni-novcanim-iznosima/

https://trebevic.net/republika-srpska/danas-sveta-varvara-krsna-slava-i-dan-rudara/

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039