Vijesti

ДАН РУДАРА 2019.

У привредном друштву „Гросс“ д.о.о. Градишка и ове године свечано је обиљежена рударска слава Света великомученица Варвара, која је уједно и Дан рудара.

На дан успомене Свете великомученице Варваре, молитвене заштитнице свих рудара и крсне славе рударског еснафа, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, у капели подигнутој у кругу привредног друштва у спомен рударима настрадалим у рату и рударским несрећама, служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење о. Методија (Петричевића), игумана Манастира Пресвете Тројице у Сасама и ђакона Будимира Гардовића.

Обављен је славски обред, ломљење славског колача и освећење спомен-капела посвећена Светој Варвари, коју смо изградили прије неколико година.

Света Варвара је хришћанска мученица и светитељка, заштитница рудара. Живјела је у III вијеку, у вријеме римског цара Максимијана. Отац јој је био многобожац и врло строго је васпитавао своју кћер. Једном приликом, када је хтио да зида купатило, он заповједи да се направе два прозора, а Варвара је затражила три, за Оца, Сина и Светога Духа. Када је ово чуо, њен отац је био саблажњен што му је кћерка хришћанка. Одвукао ју је код старјешине области, гдје дјевојка храбро призна да је хришћанске вјере и да се никада неће поклонити идолима. Због таквих њених ријечи, ставише је на муке, најприје је истукоше, палили су јој ребра и груди, а на крају су је свукли до гола и тако градом провели. Њен отац јој је одсјекао главу. Тако се ова млада дјевојка жртвовала за Христа, а њеног оца је стигла заслужена казна – једном га је погодио гром и скончао је у мукама. На икони се св. Варвара представља у обичном тадашњем женском одијелу са крстом и митром у руци.

Након свете архијерејске литургије, митрополит Хризостом рекао је да је ово први случај да се у једном руднику подигне православна богомоља која омогућава рударима да се помоле Богу прије сваког одласка и повратка из јаме гдје обављају тежак и частан посао. Захвалио се руководству нашег привредног друштва на изградњи ове капеле, у којој се служи литургија и радници причешћују, те представља мјесто гдје се одаје почаст и прислужују свијеће за покој душа рудара страдалих у протеклом рату и у рударским несрећама.

Спомен-капела је изграђена у моравском стилу, камен за зидање довезен је из Мионице код Ваљева, а представља реплику потопљене ваљевске Грачанице.

Високопреосвећени митрополит је Златном плакетом Свештеномученика Петра Сарајевског и митрополита Дабро-босанског одликовао предсједницу Управног одбора нашег привредног друштва госпођу Јелену Петрић, која је покренула иницијативу и дала највећи допринос да се ова капела изгради.

Након славског обреда и вјерског дијела, уприличен је свечани ручак и обраћање домаћина и уважених званица. Уручене су новчане награде за 11 најбољих рудара и радника из свих организационих јединица (сектора), које су њихове радне колеге тајним гласањем изабрале и предложиле за признања.

Најбољи рудари и јамски радници из сваке смјене награђени су са по 700 КМ, а најбољи радници осталих организационих цјелина овог колектива са по 500 КМ.

Најбољи радници у 2019. години су:

 1. Богићевић Никола – Сектор Јама (смјена „А“),
 2. Миловановић Станоје – Сектор Јама (смјена „Б“),
 3. Никић Драгомир – Сектор Јама (смјена „Ц“),
 4. Обрадовић Жељко – Сектор Јама (смјена „Д“),
 5. Михајловић Нинослав – Сектор Јама (смјена „СПС“),
 6. Живковић Јелена – Сектор Флотација,
 7. Илић Рајо  – Сектор Електро одржавање,
 8. Ракић Жико – Сектор Машинско одржавање,
 9. Трифковић Жељко – Сектор Општих послова,
 10. Пиргић Јелена – Сектор Испитна лабораторија и
 11. Ђокић Ђоко – Сектор Дирекција.

Обиљежавању наше Крсне славе присуствовао је и први човјек Синдиката металаца и рудара Републике Српске господина Обрада Белензаде, који је овом приликом упутио честитку рударима у Републици Српској, пожелио да буде посла, да се побољшају услови рада и плате рударима.

Свечаност је завршена заједничким славским ручком за све запослене и госте нашег Друштва, као и пословне партнере.

Менаџмент „Гросс“ д.о.о. Градишка, свим запосленима и рударима Републике Српске, честита славу и њихов Дан, са жељом да успјешно пословање наставимо и у предстојећој 2020. пословној години.

Повезане вијести:

http://www.mitropolijadabrobosanska.org/vijest1612.html

http://www.mitropolijadabrobosanska.org/vijest1580.html

http://www.spc.rs/sr/kapela_svete_varvare_u_rudniku_sase

https://www.esrebrenica.ba/upoznaj-srebrenicu/u-srebrenickim-rudnicima-obiljezen-dan-rudara-2.html

http://89.111.245.19/novosti/747193/osvestana-spomen-kapela-i-nagradjeni-najbolji-radnici.htm

 

 

 

Ostale vijesti

Adresa

Gross d.o.o. Gradiška
Vidovdanska br. 15
78400 Gradiška

Telefon

+387 56 410 694
+387 56 411 039